Werkdruk voor Particulieren

omgaan met werkdruk

Heb je het gevoel dat je werk een te grote belasting is? Is de balans tussen wat je moet doen en wat je aankunt verstoord? Ben je bang dat je op weg bent naar overspanning of een burn-out of zit je er misschien zelfs al in? Dan is het nu tijd om in actie te komen en te leren anders om te gaan met werkdruk.

De ene persoon heeft meer last van werkdruk dan de andere. Hoe je de werkdruk ervaart heeft namelijk niet alleen te maken met de hoeveelheid werk die je moet doen. Ook je persoonlijkheid en je persoonlijke omstandigheden spelen een rol. Anders gezegd; niet iedereen met een hoge werkdruk, krijgt ook een burn-out. Ben je bijvoorbeeld perfectionistisch of heb je moeite met ‘nee’ zeggen, of heb jij ook privé heel veel op je bordje, dan heeft dat invloed op de hoeveelheid werkdruk die jij voelt.

Als je moeite hebt om de mentale spanning die door de hoge werkdruk ontstaat te reguleren, dan kan dat klachten tot gevolg hebben die ook na werktijd merkbaar zijn, zoals: slaapproblemen, rug en/of nekpijn, moeite met ontspannen, geestelijke en lichamelijke vermoeidheid en piekeren over het werk.

In een aantal sessies kun je je meer bewust worden van jouw beleving van werkdruk en leer je wat je kunt doen als je er last van hebt. Samen onderzoeken we hoe jij bent omgegaan met werkdruk en proberen we hier patronen in te ontdekken die ons helpen jou en jouw aanpak beter te begrijpen. Vervolgens gaan we aan de slag met veranderingen die zorgen voor een andere beleving van je werkdruk, zodat ontspanning en plezier in je werk weer toenemen. Een goede balans tussen werk en privé kan bijvoorbeeld lichamelijke en psychische klachten verlichten, voorkomen en ervoor zorgen dat je weer met voldoende energie kunt leven en werken. We maken keuzes over welke succesvolle stukjes van jouw aanpak we willen behouden en welke veranderingen we willen aanbrengen zodat jij kunt herstellen en weer met meer plezier en voldoening kunt werken.

Wat houdt dit in?

Wanneer jij je op eigen initiatief hiervoor aanmeldt, werkt de procedure hetzelfde als de algemene procedure en zijn ook de kosten gelijk. Ook jouw werkgever kan jou hiervoor aanmelden of hierbij (financieel) ondersteunen. In dat geval ga ik met jouw werkgever in overleg en werk ik op offertebasis (zie werkdruk voor werkgevers). Het kan voor werkgevers ook heel wenselijk zijn om jou te helpen een burn-out te voorkomen.